erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15407
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15407

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis van het dubbelhuistype uit de tweede helft van de 19de eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met op de nok een klokkentorentje. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen. Licht verhoogde begane grond. Vooruitspringende middentravee met getoogde deur in arduinen omlijsting, en een houten driehoekig fronton als bekroning. Getoogde vensteropeningen (beluikt op de begane grond) met baksteenmotief op de borstwering. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen en gekorniste kroonlijst op klossen. Ruime voortuin. Als hoeve in gebruik met ruime langsschuur onder mansardedak op het achtererf.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15407 (Geraadpleegd op )