Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Stenenmuurstraat
Locatie Stenenmuurstraat 58, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerderij met woonhuis, dwarsschuur en kleinere stalling. Begraasd en beboomd erf. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, cementpannen). Gewitte voorgevel op gecementeerde plint; sierlijke muurankers vormen het jaartal 1649. In de 19de eeuw echter gewijzigde muuropeningen: beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; rechthoekige deur. Zijpuntgevels met aandaken op schouderstukken; muurvlechtingen. Haaks op het woonhuis, ten noordwesten ervan: dwarsschuur, nog grotendeels van hout (horizontale planken) onder zadeldak met brede overstek (golfplaten, Vlaamse pannen). In het verlengde ervan, een kleinere stal, volledig van baksteen.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sinaai

Sinaai (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.