erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
15420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15420

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met woonhuis en dwarsschuur. Met gras begroeid voorerf met enkele fruitbomen en van de straat afgesloten door een ligusterhaag. Woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op lage gepikte plint. Uitgestrekte kruiskozijnen van zandsteen met geprofileerde tussendorpel; luiken en tralies. Rechthoekige deur in cementomlijsting met oren en neuten; gestrekte tussendorpel van arduin, met jaartal 1790; latei eveneens van arduin, met ruitvormig steentje met IHS monogram. Geprofileerde en bepleisterde band onder de dakrand. Ten noordwesten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15420 (Geraadpleegd op )