Landhuis Bellemans met park

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Bellemans met park

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

Beschrijving

Alleenstaand landhuis in ruim park met later toegevoegde kloosterkerk en schoolgebouwen; heden klooster van de Paters Minderbroeders. Onderkelderd bakstenen gebouw op vierkante plattegrond, met telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), volgens arduinen gedenksteen naar ontwerp van architect P. Van Haver in 1865 gebouwd voor de advocaat F. Bellemans. Noordoostelijke en zuidoostelijke hoeken gemarkeerd door ronde toren onder kegelspits. Zuidwestelijke hoek met achtzijdige toren met kantelen en jongere klokkenkamer, eveneens met kantelen bekroond. Sterke horizontale accenten door natuurstenen cordons, verspringende waterlijsten, fries met steigergaten en bepleisterde kroonlijst met klossen. Rechthoekige vensters met houten kruisramen. Korfboogdeurtje in achtzijdige hoektoren, voorafgegaan door steektrap met acht trappen en ijzeren leuning. Resterende vijver in het park.

Auteurs: Demey, Anthony