Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Zakstraat
Locatie Zakstraat 2, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Boerderij met woonhuis en dwarsschuur. Kleine voortuin met haag en hek. Woonhuis van het dubbelhuistype met zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) uit het eerste kwart van de 19de eeuw, doch met oudere kern (zie vloeren van rood gebakken tegels, grote open haarden). Baksteenbouw met schaars gebruik van arduin. Beluikte rechthoekige vensters onder rechte strek. Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met zware waterlijst op gegroefde voluutconsoles; originele paneeldeur. Gevel beëindigd op gelede architraaf en kroonlijst op klossen. Zijgevels met rondbogige zoldervensters en oculi. Evenwijdig aan het huis, ten westen ervan: grote dwarsschuur, baksteen, onder schilddak (mechanische pannen) met twee opwaartse welvingen boven de menpoorten. Binnen bevat een balk volgende insnijding: "GEBOUW 1823 PIETER JOANNES TEIRBROOD".

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sinaai

Sinaai (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.