Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Zwaanaardestraat
Locatie Zwaanaardestraat 24, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige boerderij bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en bakoven. Tot siertuin omgevormd voorerf, van de straat afgesloten door een haag van meidoorn. Woonhuis voornamelijk uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw met kern (links twee traveeën) van 1754 (moerbalk). In zijn huidige vorm, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Gecementeerde en beschilderde voorgevel op arduinen plint met pseudo-bossage. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met rechte waterlijst op voluutconsoles; bovenlicht met sierlijke ijzeren roedeverdeling en gekleurd glas. Geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en getande kroonlijst op klossen. Beraapte zijgevels met rondboogvensters op de zolderverdieping. Ten oosten en haaks op het woonhuis: vrij lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede overstek. Ten noorden een klein bakstenen schuurtje waarin een bakoven ondergebracht is.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sinaai

Sinaai (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.