Steenbakkerij de Hemptinne

Beschrijving

Voormalige steenbakkerij "de Hemptinne", in 1885 opgericht als pannenbakkerij "Sint-Marie", eind 19de eeuw overgeschakeld op de produktie van baksteen en in 1979 volledig gesloopt. Bezat een steenfabriek, lange droogloodsen van hout onder zadeldaken (Vlaamse pannen), een netwerk van decovillesporen met draaischijven en wissels, een Hoffmannringoven.

Interessante technische uitrusting: zogenaamde "excavateur" (Atelfon, Turnhout, 1913), kleipers (De Boel, Gent, 1914), eencilinder-diesellocomotief voor smalspoor (9 pk, Deutsch-motor, 1932).

• Rijksdienst voor Monumenten en Landschapszorg, dossier 1806.

Auteurs: Demey, Anthony