erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15448

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Hoge arduinen plint. Rechthoekige vensters, op de begane grond vlak omlijst en voorzien van een versierde sluitsteen en arduinen lekdrempel; op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting met oren, sluitsteen, doorgetrokken onderdorpels op consooltjes en versierde borstweringen. Rechthoekige arduinen deuromlijsting met gestrekte tussendorpel en verhoogd neoclassicistisch hoofdgestel; stoep van drie trappen met geprofileerde wel. Verdere horizontale gevelaccenten door de gelede puilijst en architraafband, en de getande kroonlijst op modillons.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15448 (Geraadpleegd op )