erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15451
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15451

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hoge arduinen plint. Begane grond met Franse voegen, uitstralend boven de vensters. Pui versierd met leeuwenkoppen en rechthoekige stucpanelen. Spiegelboogvensters op de begane grond beluikt en met arduinen lekdrempels op consoles; op de bovenverdieping in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen en doorgetrokken onderdorpels; oorspronkelijk houtwerk. Brede rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting met gestrekte waterlijst op gegroefde consoles. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met panelen en zoldervensters, en getande kroonlijst op versierde consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15451 (Geraadpleegd op )