erfgoedobject

Brouwerij Den Arend

bouwkundig element
ID
15463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15463
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Den Arend", opgericht in 1893-1894 en na een voorlopige onderbreking tijdens de Eerste Wereldoorlog, definitief stopgezet in 1938 na het verwijderen van de technische infrastructuur met het oog op de komende bezetting.

Heden nog bestaande achterin gelegen dienstgebouwen met tot woonhuis omgevormde paardenstallen, kleine mouteest en brouwerijgebouw. Verankerde vierkante mouteest van drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met centraal houten schouwtje met windwijzer in de vorm van een arend.

Brouwerijgebouw bestaande uit een onderkelderde bakstenen constructie van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) en een iets breder gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, eveneens onderkelderd en onder zadeldak. Getoogde keldervensters; rondbogige vensters met ijzeren roedeverdeling op de hoofdverdieping; lunetten op de bovenverdieping.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Den Arend [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.