Jongensschool van 1865

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool van 1865

Beschrijving

Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), op de middenpenant in een arduinen steen 1865 gedateerd. Baksteenbouw op een hoge gecementeerde plint. Vooruitspringende centrale travee en hoekdammen die aldus spaarvelden vormen voor de zijtravee. Rondboogvensters en -deur met neoromaans traceerwerk en gewitte waterlijst, gedeeltelijk gewijzigd door het dichtmetselen van het boogveld. Gevel beëindigd op een baksteenfries en een gekorniste kroonlijst met tanden.

Links van het hoofdgebouw: jonger aanbouwsel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de plaats van de oorspronkelijke klaslokalen in neoromaanse stijl.

Rechts doorgang naar de speelplaats, met opmerkelijk smeedijzeren hek met vierlobfries.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De inkom in de middentravee van het hoofdgebouw is aangepast tot venster. Het aanpalende smeedijzeren hek met vierlobfries is verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els