erfgoedobject

Jongensschool van 1865

bouwkundig element
ID
15465
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15465

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool van 1865
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), op de middenpenant in een arduinen steen 1865 gedateerd. Baksteenbouw op een hoge gecementeerde plint. Vooruitspringende centrale travee en hoekdammen die aldus spaarvelden vormen voor de zijtravee. Rondboogvensters en -deur met neoromaans traceerwerk en gewitte waterlijst, gedeeltelijk gewijzigd door het dichtmetselen van het boogveld. Gevel beëindigd op een baksteenfries en een gekorniste kroonlijst met tanden.

Links van het hoofdgebouw: jonger aanbouwsel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, op de plaats van de oorspronkelijke klaslokalen in neoromaanse stijl.

Rechts doorgang naar de speelplaats, met opmerkelijk smeedijzeren hek met vierlobfries.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

Het smeedijzeren hek met vierlobfries is verdwenen.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jongensschool van 1865 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15465 (Geraadpleegd op )