Huis De Cramme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Cramme

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Cramme", in kern een afspanning van 1571. Heden dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Steekboogvensters in een bepleisterde omlijsting met vlakke sluitsteen, een gekorniste gebogen waterlijst en sporen van verdwenen vensterkruisen en tralies; nieuwe arduinen lekdrempels; bovendeel van de vensteropening gedicht. Steekboogdeur in geprofileerde omlijsting op neuten, en voorzien van een gestrekte tussendorpel, vlakke sluitsteen, een gekorniste waterlijst en getralied bovenlicht, in de tweede helft van de 18de eeuw te dateren. Bepleisterde gevelbeëindiging bestaande uit gelede architraaf, vlakke fries en kwarthol geprofileerde band onder de hanggoot.

Vrije rechter zijgevel vertoont muurvlechtingen, sporen van merkelijke verhoging, twee rechthoekige getraliede vensters en een centraal kloosterkozijn. Achtergevel met in de eerste twee traveeën de getraliede steekbogige vensters van de sterk verhoogde voutekamer. De drie overige traveeën bezitten twee bouwlagen met eveneens vlak omlijste en getraliede getoogde muuropeningen. Rechts, een aanbouwsel van één bouwlaag en vier traveeën waarin een deur en drie, eertijds beluikte, licht getoogde arduinen bolkozijnen.

Links tegen het woonhuis: bakstenen inrijpoort met pilasters op de rechtstanden en afdekkend zadeldakje (Vlaamse pannen).

• NONNEMAN M., Stekene in oude prentkaarten, 1972, deel 1, p. 74.

Auteurs: Demey, Anthony