School en klooster van de Hiëronymieten

Beschrijving

School en voormalig klooster der Hieronymieten, bestaande uit directiegebouw, kapel en klaslokalen, in 1877 gesticht in de voormalige brouwerij Martens. Directiegebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak (voorzijde Vlaamse pannen, achterzijde kunstleien). Gedecapeerde lijstgevel in baksteenmetselwerk (klein formaat). Eertijds beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, en met doorgetrokken onderdorpels op de bovenverdieping. Het venster in de centrale travee van de bovenverdieping vervangt een grote rondbogige beeldnis. De rechthoekige deur in licht geprofileerde arduinen omlijsting met gestrekte tussendorpel, 1792 gedateerd, zat vroeger in de derde travee. Haaks op dit hoofdgebouw: hoge bakstenen neogotische kapel van drie traveeën onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat; leien), circa 1878 opgericht. Voorpuntgevel met lancetvormig drielicht onder gemeenschappelijke waterlijst. Zijgevels met spitsboogarcade waarin lancetvormige tweelichten; links echter verbouwd tot rechthoekige vensters.

De schoolgebouwen aan de straatzijde bevatten negen traveeën, aangegeven door lisenen. Verbouwde rechthoekige vensters.

• BR. ALOIS, De Broeders van de H. Hieronymus Emiliani, honderd jaar, 1939.
  • NONNEMAN M., Stekene in oude prentkaarten, deel 1, 1972, p. 19.