Pastorie Heilig Kruisparochie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Stekene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Achterin gelegen, alleenstaand herenhuis met voortuin afgesloten door verlaagde bakstenen muur. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), van 1785. Ontpleisterde baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen per travee gevat in dito nis. Panelen op borstweringen van de bovenverdieping. Identieke borstweringen. Links en rechts een blinde muur met siervaas. In de achtertuin, bakstenen koetshuis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondbogige, deels toegemetselde koetspoorten afwisselend met vlakke pilasters.

• NONNEMAN M., Stekene in oude prentkaarten, 1972, deel 1, p. 14.

Auteurs :  Demey, Anthony