Huis Tack

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam ostelrije De Drij Conninghen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Deelgemeente Stekene
Straat Polenlaan
Locatie Polenlaan 14-16, Stekene (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Stekene (actualisaties: 07-02-2007 - 07-02-2007).
  • Adrescontrole Stekene (adrescontroles: 10-09-2007 - 10-09-2007).
  • Inventarisatie Stekene (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Stekene

Deze bescherming is geldig sinds 18-09-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd huis "Tack", voorheen de "ostelrije De Drij Conninghen", reeds vermeld in 1509 als afspanning waar onder meer de kerk- en Heilige Geestmeesters, koster, pastoor en kapelanen vergaderden. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel met de straat, cementpannen). Gedecapeerde, verankerde baksteenbouw op natuurstenen sokkel. Rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels; rondbogige bovenvensters, behalve in de centrale travee. Rechthoekige vleugeldeur waarboven cartouche van zandsteen, met sterk verweerd jaartal 1648. Gevel beëindigd op houten kroonlijst op modillons. Talrijke sporen, onder meer voormalige vensterbogen geven een beeld van de verbouwingen. Linkerzijgevel met merkwaardige vorm van metselwerk met zogenaamde "Stekense tichels" en bovenaan afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen. Hiertegen, lager poortgebouw met korfbooppoort onder zadeldak.

Waardevol interieur met onder meer gotische schouw met Delftse tegels, renaissanceschouw van zwart geaderd marmer met jaartal 1648, eikenhouten trap met getorste balusters.

  • NONNEMAN M., Stekene in oude prentkaarten, 1972, deel 2, p. 10.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Polenlaan

Polenlaan (Stekene)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.