erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15509

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw en in 1893 voorzien van een bovenverdieping. Geschilderde baksteenbouw met gecementeerde plint en hoekkettingen. Vooruitspringende middentravee van de bovenverdieping gemarkeerd door een zwaar balkon en puntgevel met houten windborden. Licht getoogde vensters in omlijsting met diamantkoppen en sluitsteen; doorlopende borstwering op de bovenverdieping. Rechthoekige middendeur in magere arduinen neoclassicistische omlijsting, boven de waterlijst voorzien van een tegeltableau (bladmotieven).

In de tuin; koetshuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een getrapt dakvenster. Korfboogvormige poorten in de spaarvelden gemarkeerd door lisenen en getrapte baksteenfriezen.

  • VEREECKEN L., Beeldverhaal van Kemzeke, 1978, p. 27.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15509 (Geraadpleegd op 23-06-2021)