erfgoedobject

Herenhuis met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
15515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in prachtig park met monumentale beuken, lindedreef en eenvoudig ijzeren straathek op gemetselde sokkel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in 1776 gebouwd doch in in de tweede helft van de 19de eeuw aangepast. Geschilderde lijstgevel waarin decoratieve aanwending van bepleisterde muurbanden, geblokte ontlastingsbogen en gevelbeëindiging. Beluikte rechthoekige vensters op de licht verhoogde begane grond; steekboogvormig in geprofileerde arduinen omlijsting op de bovenverdieping.

Spiegelboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een accoladevormige tussendorpel met jaartal 1776, een versierde sluitsteen, en een gekorniste waterlijst. Gevelbeëindiging met gelede architraaf, fries met rechthoekige geprofileerde panelen en houten kroonlijst op markerende consoles.

Links analoog aanbouwsel van één travee.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

De woning met bijgebouwen binnen een omwalde site staat niet op de Ferrariskaart (1771-1778) afgebeeld, maar dateert uit dezelfde periode: het laatste kwart van de 18de eeuw. Het woonhuis en enkele bijgebouwen worden voor het eerst weergegeven op de Primitieve kadasterkaart van 1824. Het rechthoekige, omgrachtte terrein heeft dan zowel langs de noordwest- als zuidoostzijde een toegang. Op de topografische kaart van 1939 staat ook het korte dreefje afgebeeld dat vanaf de straat Kemzekedorp toegang tot de site verschaft. Vermoedelijk kreeg de tuin in het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw zijn huidige aanleg.

Siertuin van de straat afgesloten door een hek op breukstenen voet. Een smalle toegang en lindedreefje leiden rechtsreeks naar de woning. Een tweede toegang ten oosten leidt naar het oostelijke tuingedeelte dat nog tot 2013 bebost was, maar momenteel braak ligt. In de voortuin bevindt zich een kleine niervormige vijver. Langs de zuidzijde van het terrein bleef het restant van de oorspronkelijke walgracht bewaard.

  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2013-heden, Stekene [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 6 mei 2024).
  • Nationaal Geografisch Instituut: Primitief kadaster. Provincie Oost-Vlaanderen. Gemeente Kemzeke 1830-1833 , Cartesius [online], (geraadpleegd op 6 mei 2024).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Stekene

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.