erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in prachtig park met monumentale beuken, lindedreef en eenvoudig ijzeren straathek op gemetselde sokkel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in 1776 gebouwd doch in in de tweede helft van de 19de eeuw aangepast. Geschilderde lijstgevel waarin decoratieve aanwending van bepleisterde muurbanden, geblokte ontlastingsbogen en gevelbeëindiging. Beluikte rechthoekige vensters op de licht verhoogde begane grond; steekboogvormig in geprofileerde arduinen omlijsting op de bovenverdieping.

Spiegelboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een accoladevormige tussendorpel met jaartal 1776, een versierde sluitsteen, en een gekorniste waterlijst. Gevelbeëindiging met gelede architraaf, fries met rechthoekige geprofileerde panelen en houten kroonlijst op markerende consoles.

Links analoog aanbouwsel van één travee.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515 (Geraadpleegd op 25-06-2021)