erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in prachtig park met monumentale beuken, lindedreef en eenvoudig ijzeren straathek op gemetselde sokkel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in 1776 gebouwd doch in in de tweede helft van de 19de eeuw aangepast. Geschilderde lijstgevel waarin decoratieve aanwending van bepleisterde muurbanden, geblokte ontlastingsbogen en gevelbeëindiging. Beluikte rechthoekige vensters op de licht verhoogde begane grond; steekboogvormig in geprofileerde arduinen omlijsting op de bovenverdieping.

Spiegelboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een accoladevormige tussendorpel met jaartal 1776, een versierde sluitsteen, en een gekorniste waterlijst. Gevelbeëindiging met gelede architraaf, fries met rechthoekige geprofileerde panelen en houten kroonlijst op markerende consoles.

Links analoog aanbouwsel van één travee.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.