erfgoedobject

Gemeentehuis van Kemzeke

bouwkundig element
ID
15516
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15516

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch gebouw, 1750 gedateerd (fries) vermoedelijk met oudere kern (zie achtergevel). Dubbelhuistype van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Sterk verhoogde begane grond op bakstenen sokkel voorzien van zandstenen hoekblokken en afschuining. Beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijsting met sponning; ontlastingsboog met rollaag. Centrale korfboogdeur in een geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en met gestrekte tussendorpel, een sluitsteen en gekorniste waterlijst met oren. Dubbele steektrap van arduin (7 trappen), met smeedijzeren borstwering gemaakt door Laureys De Soomer (Sint-Pauwels). Gevel bekroond door bepleisterd hoofdgestel bestaande uit een gelede architraaf, vlakke fries met jaartal en een gekorniste getande kroonlijst met driehoekig fronton doorbroken door een ovale, in arduin omlijste oculus. Linker zijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen en twee beluikte, vlak omlijste steekbogige zoldervensters.

Achtergevel met steekboogvormig venster met sluitsteen en gekorniste waterlijst. Korfboogdeur in analoge arduinen omlijsting uit de 17de eeuw.

  • NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 70/3 + 4, 1967, p. 194 en volgende.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Kemzeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15516 (Geraadpleegd op )