Gemeentehuis van Kemzeke

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Deelgemeente Kemzeke
Straat Kemzekedorp
Locatie Kemzekedorp 29, Stekene (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Stekene (actualisaties: 07-02-2007 - 07-02-2007).
  • Adrescontrole Stekene (adrescontroles: 10-09-2007 - 10-09-2007).
  • Inventarisatie Stekene (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Kemzeke

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-1953.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Kemzeke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Classicistisch gebouw, 1750 gedateerd (fries) vermoedelijk met oudere kern (zie achtergevel). Dubbelhuistype van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Sterk verhoogde begane grond op bakstenen sokkel voorzien van zandstenen hoekblokken en afschuining. Beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijsting met sponning; ontlastingsboog met rollaag. Centrale korfboogdeur in een geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en met gestrekte tussendorpel, een sluitsteen en gekorniste waterlijst met oren. Dubbele steektrap van arduin (7 trappen), met smeedijzeren borstwering gemaakt door Laureys De Soomer (Sint-Pauwels). Gevel bekroond door bepleisterd hoofdgestel bestaande uit een gelede architraaf, vlakke fries met jaartal en een gekorniste getande kroonlijst met driehoekig fronton doorbroken door een ovale, in arduin omlijste oculus. Linker zijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen en twee beluikte, vlak omlijste steekbogige zoldervensters.

Achtergevel met steekboogvormig venster met sluitsteen en gekorniste waterlijst. Korfboogdeur in analoge arduinen omlijsting uit de 17de eeuw.

  • NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 70/3 + 4, 1967, p. 194 e.v.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemzeke

Kemzeke (Stekene)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.