erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15518
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15518

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, doch in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van een bovenverdieping. Gecementeerde lijstgevel op lage arduinen plint. Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, die op de bovenverdieping tot een cordon zijn doorgetrokken; vernieuwde ramen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten en met een versierd gestrekt tussenkalf, een gedateerde latei (1807) en waterlijst op consoles; drie treden.

Links aanbouwsel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk voormalig koetshuis. Traveeën gemarkeerd door lisenen waartussen gedichte korfboogpoorten.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15518 (Geraadpleegd op 19-06-2021)