Parochiekerk Sint-Jacobus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Stekene
Deelgemeente Kemzeke
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 2, Stekene (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Stekene (actualisaties: 07-02-2007 - 07-02-2007).
  • Adrescontrole Stekene (adrescontroles: 10-09-2007 - 10-09-2007).
  • Inventarisatie Stekene (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jacobus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrijstaand kerkgebouw, sinds het verwijderen van het kerkhof in 1969, omringd door plantsoenen. Ten noordwesten Oorlogsgedenktekens.

De parochie Kemzeke werd in 1117 opgericht, los van de hoofdparochie Waasmunster. Het patronaat ervan kwam in 1239 in handen van de Sint-Pietersabdij te Gent en van de bisschop van Doornik. Van de romaanse kerk is heden niets meer bewaard. Het huidige koor dateert uit de 15de eeuw; de benedenkerk is in 1847 gebouwd naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais, ter vervanging van de volledig ingestorte kerk. De sacristie van 1841 en een deel van het koor bleven bewaard.

De plattegrond beschrijft een driebeukige transeptloze kerk met ingebouwde westtoren en polygonaal oostelijk koor met rechthoekige sacristie tegen de noordwand. Ruime pseudo-basilicale baksteenbouw met koor van zandsteen. Vierkante toren met achtkantige luikamer en ingesnoerde naaldspits; markerende hoeklisenen van gekantrechte zandsteen. Portaal in geprofileerde arduinen accoladeboogomlijsting met bekronende kruisbloem. Benedenkerk van zes traveeën, van elkaar gescheiden door lisenen; ruime spitsboogvensters met waterlijstje. Koor van één travee met driezijdige absis.

Neogotisch interieur met spitse scheibogen, rondzuilen met koolbladkapiteel en achtkantige sokkel, bakstenen kruisribgewelven.

Mobilair: voornamelijk neogotisch.

  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1881: Geschiedenis der stad Sint-Nicolaas, reeks III, deel 2, Gent, 1878.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemzeke

Kemzeke (Stekene)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.