Geerdegemkasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geerdegemkasteel

Beschrijving

Zogenaamd Geerdegemkasteel, modo "hof Grisar". Grotendeels door grachten en vijver omringd park terruggaand op ouder en groter domein.

Nummer 119. Huidig, sterk vervallen kasteel, met neo-Lodewijk-XVI-uitzicht, uit de eerste helft van de 20ste eeuw (zie opschrift 1932 op westgevel). Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën gemarkeerd door driezijdige en ronde uitsprongen; het voormalige mansardedak werd door brand vernield. Gecementeerde lijstgevels, verlevendigd met pilasters en spiegels. Rechthoekige vensters in witstenen omlijsting met sleutel op onderdorpels van arduin; bovenvensters met giet- en smeedijzeren leuningen met bloemenkransen en ingewerkt initiaal G. Korfboogdeur van glas en smeedwerk in nis met uitwaaierende schijnvoegen. Voormalige paardenstallen in zuidoosthoek van huidig domein. Voorts, twee bewaarde bruggen en houten boshuisje.

Nummer 115. Bij voornoemd kasteel horend, L-vormig portiersgebouw in neo-Lodewijk-XVI-stijl van 1900.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4454, 1900, nummer 181.

Auteurs: Plomteux, Greet