Station Klein-Sinaai

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Klein-Sinaai

Beschrijving

Voormalig station, anno 1981 ingericht als postkantoor van het gehucht, anno 2011 jeugdlokaal. Rechthoekig bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Licht getoogde muuropeningen onder doorlopende waterlijst. Getrapte baksteenfries als geveleinde.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Spoorwegstation van de vroegere spoorlijn 77 van Sint-Gillis-Waas naar Zelzate, gelegen op het tracé van Sint-Gillis-Waas tot Moerbeke-Waas dat op 20 oktober 1873 werd geopend. De lijn was in 1867 in concessie gegeven aan de maatschappij Société Concessionnaire du Chemin de Fer d'Anvers à Eecloo. De bouw van het station van Klein Sinaai ging van start in 1872. Na de sluiting van de spoorlijn voor reizigersvervoer in 1952, kreeg het gebouw vanaf 1967 een nieuwe functie als stempellokaal, van 1981 tot omstreeks 1993 als 'posthalte', en tot vandaag als scoutslokaal.

• THIRON J. 2021: Wandelen in Klein-Sinaai met een vleugje historiek, Tijdschrift Heemkundige Kring d'Euzie 40.1, 28-31.