erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15554
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15554
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Licht vooruitspringende poorttravee met geblokte hoekbanden. Begane grond met imitatiebanden, uitstralend boven de vensters. Laatst genoemde zijn getoogd en voorzien van lekdrempels en zonneblinden. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting. Rechthoekige poort met cartouche op de latei; rechthoekig balkon met smeedijzeren hek en deurvenster onder gebogen fronton. Gelede architraaf, fries met halfvensters en gekorniste kroon- en tandlijst met modillons.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.