Heilige Amelbergakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Amelbergakapel

Beschrijving

Heilige Amelbergakapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl in 1814 (deurwaaier), aan het eind van een lindendreefje, als eerste van een reeks ommegangkapellen, op de plaats van een wonderbaarlijke bron waar in 1607 een kapel gebouwd werd, in 1798 door de Franse revolutie gesloopt. Achtzijdig gebouwtje op gecementeerde plint, bekroond door bepleisterde fries en zware houten kroonlijst op klossen, en afgedekt door een koepeldak (leien) met centrale dakruiter. Rondboogdeur met houten waaier, gedateerd 772 (sterfjaar Heilige Amelberga te Temse), 1814 (bouwjaar kapel) en 1972 (restauratie).

• VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 49/2, 1938, p. 177.

Auteurs :  Demey, Anthony