Heilige Amelbergakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Amelbergakapel

Beschrijving

Heilige Amelbergakapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl in 1814 (deurwaaier), aan het eind van een lindedreefje, als eerste van een reeks ommegangkapellen, op de plaats van een wonderbaarlijke bron waar in 1607 een kapel gebouwd werd, in 1798 door de Franse revolutie gesloopt. Achtzijdig gebouwtje op gecementeerde plint, bekroond door bepleisterde fries en zware houten kroonlijst op klossen, en afgedekt door een koepeldak (leien) met centrale dakruiter. Rondboogdeur met houten waaier, gedateerd 772 (sterfjaar Heilige Amelberga te Temse), 1814 (bouwjaar kapel) en 1972 (restauratie).

• VAN VLIERBERGHE J. 1938: Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 49.2, 177.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De kapel werd in 2012 gerenoveerd met beperkte aanpassingen. Het gepleisterde fries werd vervanging door leien. De houten deurwaaier maakte plaats voor glas in lood waarop Maria is afgebeeld. Recente banderol boven de deur met opschrift 'Sint Amelberga BVO'. Vernieuwde dakruiter zonder oorspronkelijke fijne detaillering.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els