Herenhuis in neogotische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Cauwerburg
Locatie Cauwerburg 113, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenwoning in neogotische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaande herenwoning in voornamelijk neogotische stijl van 1880 (muurankers linker zijgevel); twee bouwlagen onder hoog zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor geprofileerde kordonbanden en vensterkruisen. Voorgevel van twee traveeën met uitgerekte kruiskozijnen - twee- en drielichten - spitsbogig ontlast op de bovenverdieping; ronde boogfries als gevelbeëindiging en getrapt dakvenster met drielobnis boven de eerste travee. Linker zijgevel van drie traveeën met gebogen erker op de begane grond waarboven een drielichtvenster met spitsbogig timpaan waarin blind neogotisch maaswerk. Gevelbekroning in neorenaissancestijl: halsgevel met in- en uitzwenkende top met gebogen fronton en speklagen. Segmentbogig zoldervenster in bakstenen omlijsting met oren en neuten. Getrapte rechter zijgevel met gebogen erker over de twee bouwlagen.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.