erfgoedobject

Burgerhuis in neogotische stijl

bouwkundig element
ID
15567
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15567

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis in voornamelijk neogotische stijl van 1880 (muurankers linker zijgevel); twee bouwlagen onder hoog zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor geprofileerde cordonbanden en vensterkruisen. Voorgevel van twee traveeën met uitgerekte kruiskozijnen - twee- en drielichten - spitsbogig ontlast op de bovenverdieping; ronde boogfries als gevelbeëindiging en getrapt dakvenster met drielobnis boven de eerste travee. Linker zijgevel van drie traveeën met gebogen erker op de begane grond waarboven een drielichtvenster met spitsbogig timpaan waarin blind neogotisch maaswerk. Gevelbekroning in neorenaissancestijl: halsgevel met in- en uitzwenkende top met gebogen fronton en speklagen. Segmentbogig zoldervenster in bakstenen omlijsting met oren en neuten. Getrapte rechter zijgevel met gebogen erker over de twee bouwlagen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neogotische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15567 (Geraadpleegd op )