erfgoedobject

Herenhuis en brouwerij Seghers

bouwkundig element
ID: 15572   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15572

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op zware arduinen sokkel. Verhoogde begane grond. Geblokt middenrisaliet en hoekdammen; markerende puilijst en kordons ter hoogte van de lekdrempels der getoogde vensters; laatst genoemde op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Ingediepte getoogde deur en aansluitend rechthoekige balkon op zware consoles; uitgewerkt ijzeren hek. Gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op tanden en consoles. Rechts aanbouwsel van twee bouwlagen met ertegen aanleunende gebogen druivenserre.

Links gekasseide oprit naar de voormalige brouwerij "Seghers" op 24 april 1890 opgericht en voor 1930 stopgezet. Rechthoekig bakstenen gebouw van tien traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), boven de tweede travee voorzien van een zware cilindrische schouw; zware industriële verankering. Hoofdverdieping met rondboogvensters voorzien van ijzeren roedeverdeling; al dan niet blinde lunetten op de bovenverdieping. Voor- en achterpuntgevel met analoge vensters en laaddeur. Tegen de laatste travee van de rechter zijgevel, vierkante mouteest onder tentdak (asfaltleien). Verwijderde technische infrastructuur.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Temse
    Temse (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis en brouwerij Seghers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15572 (Geraadpleegd op 23-09-2019)