erfgoedobject

Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers

bouwkundig element
ID: 15578   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15578

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis omgeven door een verzorgde, omhaagde tuin met enkele hoogstammige bomen. Zes traveeƫn en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint en met dito kordons. Risalietvormende deurtrav. en hoekdammen met imitatiebanden. Smalle puilijst en arduinen kordon ter hoogte van de onderdorpels der bovenvensters. Spiegelbogige deur en vensters, laatst genoemde in licht geprofileerde omlijsting, op de begane grond beluikt en op de bovenverdieping voorzien van jaloeziekappen. Rechthoekig balkon met consoles en gietijzeren borstwering boven de deur. Geveleinde met gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op tanden, klossen en consoles.

Achterin gelegen gebouwen van de voormalige brouwerij "Smet-Seghers" in 1852 opgericht en in 1938 stopgezet. Verschillende aan elkaar gebouwde bakstenen constructies van twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Volledig onderkelderd. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping voorzien van houten schoepenbebording. Ingebouwde mouteest. Achter de gebouwen, heden vrijstaande cilindrische bakstenen schouw.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Temse
    Temse (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15578 (Geraadpleegd op 24-10-2019)