Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Hoogkamerstraat
Locatie Hoogkamerstraat 1-3, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis omgeven door een verzorgde, omhaagde tuin met enkele hoogstammige bomen. Zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint en met dito kordons. Risalietvormende deurtrav. en hoekdammen met imitatiebanden. Smalle puilijst en arduinen kordon ter hoogte van de onderdorpels der bovenvensters. Spiegelbogige deur en vensters, laatst genoemde in licht geprofileerde omlijsting, op de begane grond beluikt en op de bovenverdieping voorzien van jaloeziekappen. Rechthoekig balkon met consoles en gietijzeren borstwering boven de deur. Geveleinde met gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op tanden, klossen en consoles.

Achterin gelegen gebouwen van de voormalige brouwerij "Smet-Seghers" in 1852 opgericht en in 1938 stopgezet. Verschillende aan elkaar gebouwde bakstenen constructies van twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Volledig onderkelderd. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping voorzien van houten schoepenbebording. Ingebouwde mouteest. Achter de gebouwen, heden vrijstaande cilindrische bakstenen schouw.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.