erfgoedobject

Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers

bouwkundig element
ID
15578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15578

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis omgeven door een verzorgde, omhaagde tuin met enkele hoogstammige bomen. Zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint en met dito cordons. Risalietvormende deurtravee en hoekdammen met imitatiebanden. Smalle puilijst en arduinen cordon ter hoogte van de onderdorpels der bovenvensters. Spiegelbogige deur en vensters, laatstgenoemde in licht geprofileerde omlijsting, op de begane grond beluikt en op de bovenverdieping voorzien van jaloeziekappen. Rechthoekig balkon met consoles en gietijzeren borstwering boven de deur. Geveleinde met gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op tanden, klossen en consoles.

Achterin gelegen gebouwen van de voormalige brouwerij "Smet-Seghers" in 1852 opgericht en in 1938 stopgezet. Verschillende aan elkaar gebouwde bakstenen constructies van twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Volledig onderkelderd. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping voorzien van houten schoepenbebording. Ingebouwde mouteest. Achter de gebouwen, heden vrijstaande cilindrische bakstenen schoorsteen.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De vensters op het gelijkvloers zijn niet meer beluikt en op de eerste verdieping werden de jaloeziekappen verwijderd. De zijgevels van het herenhuis zijn voorzien van een rotsbepleistering.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis en brouwerij Smet-Seghers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.