erfgoedobject

Hoekhuis De Gulden Cop

bouwkundig element
ID
15588
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15588

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Gulden Cop
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Gulden Cop
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Markant hoekhuis genaamd "De Gulden Cop" met twee bouwlagen, voorgevel van vijf traveeën, één hoektravee, en rechter zijgevel van drie traveeën, onder mansardedak (kunstleien), uit begin 20ste eeuw.

Lijstgevel van machinesteen in provinciale art-nouveaustijl, voornamelijk in de uitwerking van de dakvensters en de toepassing van verschillende gekleurde baksteen in banden en bogen. Omlopende arduinen plint. Gevel geritmeerd door drie licht uitspringende risalieten: twee eindigend op puntvormig dakvenster met hoefijzerboogvormig venster onder steile dakkap met windborden voorzien van dito boog en een risaliet eindigend op een gelijkaardige dakkapel. Muuropeningen met markerende booglijst en versierde natuurstenen imposten, respectievelijk hoefijzerboogvormig voor de eerste en mijterboogvormig voor de tweede bouwlaag. Afgeronde hoektravee eindigend op polygonale dakkapel met koepelvormig dak. Gevelbekroning door middel van houten gekorniste kroonlijst op consoles.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis De Gulden Cop [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15588 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.