Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Hoofdzakelijk bakstenen lijstgevel op arduinen plint met sommige details van de gevelafwerking in art-nouveaustijl. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen latei. Gekleurde baksteen aangewend in de bogen, in horizontale banden en in geometrische versieringen op de borstwering. Nummer 104 met brede gekleurde fries met bloemmotieven in art-nouveaustijl, gelijkaardige boogveldvulling voor de bovenvensters van nummer 106. IJzeren tralie voor keldervenster van nummer 104 in art-nouveaustijl evenals het houtwerk der winkelpui. Aflijnende houten kroonlijst op modillons.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De gekleurde fries met bloemmotieven van nummer 104 en de boogveldvullingen van de bovenvensters van nummer 106 zijn uitgevoerd in sgraffito. Het schrijnwerk van nummer 104 is vernieuwd (confer winkelpui); de tralie voor het keldervenster in art-nouveaustijl is wel bewaard.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els