Beluik Apostelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beluik Apostelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apostelhuizen

Beschrijving

Apostelhuizen 1-12. Beluikje van twaalf kleine huisjes van twee traveeën en één bouwlaag in spiegelbeeldschema, afgedekt door een doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), van 1898 naar ontwerp van architect F. Smet. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen. Eenvoudige segmentboogvensters met arduinen lekdrempels. Schouderboogdeurtjes waarboven rondbogig nisje met heiligenbeeld. De straatgevels zijn in neogotische stijl uitgevoerd. Complexe constructie met trapgevel (8 treden) van twee traveeën en één bouwlaag met ernaast een lijstgevel van één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) voorzien van een getrapt dakvenster. Natuurstenen kruisvensters overtopt door een spitsbogige waterlijst in blauwe baksteen. Trapgevel met beeldnis en klimmende baksteenfries.

• Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1898.

Auteurs: Demey, Anthony