Kapel ter ere van de Heilige Amelberga

Beschrijving

Neogotische bakstenen kapel, identiek aan deze in de Haagdam, eveneens naar ontwerp van architect J. Denil. In 1922 (datumsteen 23.5.22) opgetrokken op de plaats van twee voorgangsters die respectievelijk tijdens de Franse revolutie en tijdens de Eerste Wereldoorlog werden neergehaald. Rechthoekig beukje van één travee met driezijdige apsis. Spitsbogige vleugeldeur met opdrachtbanderol erboven. Zijgevels met spitsbogige venstertjes en muizentandfries.

• Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1921.
  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 49/2, 1938, p. 182.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De derde kapel op deze plaats werd op tweede kerstdag 2006 vernield door een vrachtwagen. De kapel werd heropgebouwd naar oorspronkelijk model maar uit veiligheidsoverwegingen op twee meter verder van de rooilijn. De inwijding gebeurde in 2008. De oude datumsteen is niet meer aanwezig.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els