erfgoedobject

Hoekhuis De Klokke

bouwkundig element
ID
15618
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15618

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Klokke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis De Klokke
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Diep hoekhuis, zogenaamd "De Klokke" met puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), in de tweede helft van de 18de eeuw te dateren, mogelijk met oudere kern, en na 1918 gerestaureerd. Baksteenbouw met zandstenen hoekkettingen. Sterk verhoogde begane grond op gecementeerde plint, met getoogd keldervenster. Gevel bekroond door hoog driehoekig fronton met siervaas en vierpas-oculus. Accoladeboogvensters in rijk geprofileerde arduinen omlijsting. Spiegelboogdeur in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en voorzien van een gestrekte tussendorpel, versierde sluitsteen en zwikken en een gebogen gekorniste waterlijst; dubbele bordestrap van 6 trappen met smeedijzeren hek; deurvleugel met portretmedaillon. Verankerde rechter zijgevel van vijf venstertraveeën, identiek aan deze van de voorgevel.

  • DHANENS E., Temse, Inventaris van het Kunstpatrimonium van de provincie Oost-Vlaanderen, 1951, p. 405.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis De Klokke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15618 (Geraadpleegd op )