Maalderij Molens van Temse

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Markt
Locatie Markt 19, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Maalderij Molens van Temse

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Maalderij zogenaamd "Molens van Temse", in 1912 gebouwd tegen een gebouw van 1617 (zie gevelsteen) waarin naar verluidt een bloempelderij was ondergebracht.

Aan de Markt palend hoekgebouw van 1912, van respectievelijk acht en vier traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Baksteenbouw met decoratieve verwerking van natuursteen (dorpels) en gele baksteen. Begane grond met korfboogvensters; eerste verdieping met rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; andere bouwlaag met rondboogvensters; ijzeren ramen met kleine industriële roedeverdeling. Rechthoekige inrijpoort onder ijzeren I-latei.

Aan de Wilfordkaai palende gevel van respectievelijk twee en vijf traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. Verankerde bak- en zandsteenarchitectuur met oude kern van 1617 (twee onderste bouwlagen). Onregelmatig in het gevelvlak ingeplante zandstenen kruis- en bolkozijnen.

Technische infrastructuur: cilindermolens. Bewaarde haverpletter "Seck" (nummer 1010). Aandrijfkracht achtereenvolgens door middel van stoommachine, gaspower, dieselmotor, elektriciteit (sinds 1974).

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.