erfgoedobject

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
15628
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15628

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met getrapt dakvenster, van 1911 naar ontwerp van architect Triphon De Smet (Puurs). Gelardeerde bakstenen gevel op hoge arduinen sokkel met getoogde keldervensters. Korfbogige benedenvensters met waterlijst. Analoge deur met gestrekte tussendorpel op consoles uitgewerkt als mensenhoofd. Rechthoekige bovenvensters met gestrekte tussendorpel en gekoppelde rondboogjes als ontlasting; rechtertravee op de bovenverdieping licht overkragend, voorzien van een gebogen erker op console in de vorm van een saterfiguur, en bekroond door een trapgevel (7 treden) met natuurstenen leeuw op het overhoekse topstuk.

Rechts, aanbouwsel van twee bouwlagen onder lessenaarsdak (leien) aanleunend tegen een gekanteelde nok met twee imitatie waterspuwers. Onderaan, korfbogige inrijpoort; bovenaan, loggia met borstwering en drie rondboogjes rustend op zuilen met bladkapiteel. Kroonlijst op consoles.

  • Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1911/19.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15628 (Geraadpleegd op )