Burgerhuis in neorenaissancestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Markt
Locatie Markt 24, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van T. De Smet

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Statig burgerhuis in neorenaissancestijl; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met getrapt dakvenster, van 1911 naar ontwerp van architect Triphon De Smet (Puurs). Gelardeerde bakstenen gevel op hoge arduinen sokkel met getoogde keldervensters. Korfbogige benedenvensters met waterlijst. Analoge deur met gestrekte tussendorpel op consoles uitgewerkt als mensenhoofd. Rechthoekige bovenvensters met gestrekte tussendorpel en gekoppelde rondboogjes als ontlasting; rechtertravee op de bovenverdieping licht overkragend, voorzien van een gebogen erker op console in de vorm van een saterfiguur, en bekroond door een trapgevel (7 treden) met natuurstenen leeuw op het overhoekse topstuk.

Rechts, aanbouwsel van twee bouwlagen onder lessenaarsdak (leien) aanleunend tegen een gekanteelde nok met twee imitatie waterspuwers. Onderaan, korfbogige inrijpoort; bovenaan, loggia met borstwering en drie rondboogjes rustend op zuilen met bladkapiteel. Kroonlijst op consoles.

  • Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1911/19.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.