Hoekhuis Gouden Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Gouden Leeuw

Beschrijving

Hoekhuis zogenaamd "Gouden leeuw" van twee bouwlagen en respectievelijk drie en vijf traveeën onder zadeldak, in Lodewijk XVI-stijl, verbouwd na 1918 en gerestaureerd in 1978. Basteenbouw on natuurstenen sokkel. Lijstgevel voorzien van twee getrapte dakvensters. Steekboogvensters in geprofileerde omlijsting; in eerste travee van de bovenverdieping een ovale oculus onder waterlijst en overtopt door festoenen. Zijtrapgevel (Markt nummer 4) van drie traveeën en licht verhoogde begane grond. Steekboogdeur en -vensters zoals in de voorgevel. Centrale travee geaccentueerd door gekorniste waterlijsten boven de vensters, waarboven telkens een paneel met neerhangende guirlandes; ovale oculus in de geveltop. Begane grond gedeeltelijk gewijzigd met drie rondbogige muuropeningen.

• DHANENS E., Temse, Inventaris van het Kunstpatrimonium van de provincie Oost-vlaanderen, 1951, p. 405.

Auteurs :  Demey, Anthony