erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 15633   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15633

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien) voorzien van twee getrapte dakvensters, van 1912 naar ontwerp van architect Charles Nissens. Baksteenbouw op arduinen plint; natuurstenen speklagen. Speelse vormgeving in de vensteropeningen: steek- tot korfbogig, met rechte tussendorpel; links benedentravee met drielicht, erboven twee afzonderlijke vensters in dezelfde omlijsting gevat als de lichtopening van het dakvenster dat een deelzuiltje bezit en een naambord op de borstwering. Tweede en derde travee op de bovenverdieping uitgebouwd tot erker op zware uitgewerkte consoles, met open loggia en gesloten helft en dakvenstervormige bekroning. Op het topstuk van het linkerdakvenster zit een stenen vos.

  • Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1912/11.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15633 (Geraadpleegd op 19-11-2019)