erfgoedobject

Burgerhuis in Lodewijk XVI-stijl

bouwkundig element
ID: 15635   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15635

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in Lodewijk XVI-stijl uit eind 18de- begin 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verhoogde begane grond met rechthoekige keldervensters. Traveeën gemarkeerd door kolossale pilasters, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden en op de begane grond geblokt. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting en met een verdiept paneel op de borstwering van de middenverdieping. Rondvensters op de bovenverdieping, eveneens in geprofileerde omlijsting gevat en voorzien van een sluitsteen en guirlandes (middentravee) of hoornen van overvloed (uiterste travee). Rechthoekige deur onder waterlijst op gegroefde consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Temse
    Temse (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in Lodewijk XVI-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15635 (Geraadpleegd op 20-10-2019)