Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Oeverstraat
Locatie Oeverstraat 13, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoekhuis met oude kern, van zes traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak. Bak- en zandsteenbouw op recente arduinen plint; zandstenen speklagen en hoekkettingen. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels op de uiterste bouwlaag en doorgetrokken dorpels op de middenverdieping. Vleugeldeur in rechthoekige arduinen omlijsting met rechte waterlijst op slanke consoles, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw te dateren; erboven klein balkon met smeedijzeren borstwering. Geveleinde met houten kroonlijst met tanden en klossen.

Bepleisterde en beschilderde achtergevel van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen.

Haaks tegen de achtergevel een afzonderlijk gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen) voorzien van een centrale pseudo-dakkapel met blinde oculus en rolwerk. Afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door geblokte pilasters; laatst genoemde flankeren eveneens de centrale travee met getoogd venster gevat in een geriemde omlijsting met oren en een sluitsteen met festoenen. Overige traveeën met rechthoekige nissen waarin telkens twee rechthoekige vensters met afgeronde boven- en onderhoeken gevat zijn. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroon- en tandlijst. Prachtig park met bakstenen afsluitmuur.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.