erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met neorococo-inslag en vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van drie dakkapellen met gebogen kroonlijst, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel met natuurstenen parement en zware, geprofileerde arduinen sokkel. Risalietvormende rechter travee met breed benedenvenster en rechthoekige erker op de bovenverdieping; verdere markering door dakvenster onder tentdak. Begane grond met imitatiebanden en rondbogige vleugelpoort en vensters. Getoogde bovenvensters, gevat in een geriemde omlijsting met oren en een mannen- of engelenkop (midden) als sluitsteen; lekdrempels op consoles, panelen op de borstwering. Gevel beëindigd op getande kroonlijst met klossen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15643 (Geraadpleegd op )