erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
15652
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15652

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel op hoge arduinen plint met rechthoekige keldervensters. Begane grond met imitatiebanden en rechthoekige muuropeningen: deur in vlakke arduinen omlijsting, vensters met houten rolluikkasten. Op de bovenverdieping rondboogvensters met waterlijst, horizontaal over de penanten doorlopend. Gevel beëindigd op kroonlijst op klossen. Zijgevel van drie traveeën met identieke ordonnantie, zij het met blind venster op de bovenverdieping.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

De houten rolluikkasten zijn niet meer aanwezig. De kroonlijst op klossen werd vervangen door een eenvoudige dakgoot in donkergrijze kunststof. Het vensterschrijnwerk werd ook vervangen.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15652 (Geraadpleegd op )