Klooster Heilige Vincentius a Paulo

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Pastoor Boelstraat, Gasthuisstraat
Locatie Pastoor Boelstraat 1, Gasthuisstraat 2, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster Heilige Vincentius a Paulo

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Klooster van de Heilige Vincentius à Paulo, bestaande uit een lange straatvleugel met haaks op de achtergevel nieuwbouwvleugels waarin de kapel geïntegreerd werd. Vanuit het moederklooster in Deftinge startte de congregatie in 1844 met een kleine school in de Akker- en Veldstraat, bediend door vier zusters. Het huidig klooster werd in 1873 ontworpen door architect Frans Suy en op 11 november 1874 in gebruik genomen door zestien zusters. Later stichtten zij onder meer de Sint-Amelbergaschool in de achterliggende straat.

Hoofdgebouw met langwerpige bakstenen straatgevel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Vooruitspringende drie middelste traveeën, bekroond met een driehoekig fronton; op de nok een sierlijke achtkantige houten dakruiter met ingesnoerde naaldspits. Segmentbogige deur en vensters in arduinen omlijsting, met op de begane grond lekdrempels; laatstgenoemde zijn op de bovenverdieping met elkaar verbonden tot een kordon. Gevel beëindigd op bakstenen architraafbandje en gekorniste kroonlijst met tanden.

Kapel in neogotische stijl. Eenbeukige rechthoekige kapel van vijf traveeën + één travee met de ingang en het doksaal. Per travee gekoppelde lancetvensters gevat onder een tudorboog afwisselend met vlakke steunberen. Deurtravee met puntgevel op schouderstukken en voorzien van een beeldnis en klimmende baksteenfries.

  • Kloosterarchief.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.