Hoeve Sint-Jorishof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Sint-Jorisstraat
Locatie Sint-Jorisstraat 78, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Sint-Jorishof". Boerenhuis met voortuin, aan de straatkant afgesloten door een bakstenen muurtje met ijzeren hek. Boomgaard achteraan.

Diephuis met getrapte voorgevel (9 treden en overhoeks topstuk) van drie taveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint en gecementeerde muurbanden. Rechthoekige vensters met arduinen dorpel. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting, met gejaarmerkte latei (1879), rechte waterlijst en erboven halfrond bas-reliëf in cement, verbeeldend Sint-Joris met de draak. Rechthoekige vensters in de geveltop; helemaal bovenaan kleine, beglaasde beeldnis. Zijgevels van zes traveeën.

Onder dezelfde nok, geheel in de lijn van de zijgevels zijn schuren en stallingen aangebracht.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

Het pand werd in functie van het BPA Oostbarm-Uil gesloopt in 1984. Het bas-reliëf van Joris en de draak werd gerecupereerd in een monument, gesitueerd op het pleintje gevormd met de Kasteeldreef en Fonteinstraat. Het monument werd ontworpen door Valeer Peirsman en ingehuldigd in 2008.

  • DUCHAMPS R. 2008: Sint-Joris en de draak 20ste monument in Temse sinds 1991 [online], http://www.waaskrant.be (geraadpleegd op 7 november 2014).

Verhelst, Julie (07-11-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.