erfgoedobject

Hoeve Sint-Jorishof

bouwkundig element
ID: 15670   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15670

Beschrijving

Zogenaamd "Sint-Jorishof". Boerenhuis met voortuin, aan de straatkant afgesloten door een bakstenen muurtje met ijzeren hek. Boomgaard achteraan.

Diephuis met getrapte voorgevel (9 treden en overhoeks topstuk) van drie taveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint en gecementeerde muurbanden. Rechthoekige vensters met arduinen dorpel. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting, met gejaarmerkte latei (1879), rechte waterlijst en erboven halfrond bas-reliëf in cement, verbeeldend Sint-Joris met de draak. Rechthoekige vensters in de geveltop; helemaal bovenaan kleine, beglaasde beeldnis. Zijgevels van zes traveeën.

Onder dezelfde nok, geheel in de lijn van de zijgevels zijn schuren en stallingen aangebracht.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Het pand werd in functie van het BPA Oostbarm-Uil gesloopt in 1984. Het bas-reliëf van Joris en de draak werd gerecupereerd in een monument, gesitueerd op het pleintje gevormd met de Kasteeldreef en Fonteinstraat. Het monument werd ontworpen door Valeer Peirsman en ingehuldigd in 2008.

  • DUCHAMPS R. 2008: Sint-Joris en de draak 20ste monument in Temse sinds 1991 [online], http://www.waaskrant.be (geraadpleegd op 7 november 2014).
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum: 07-11-2014

Relaties

  • Is deel van
    Temse
    Temse (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Sint-Jorishof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15670 (Geraadpleegd op 22-09-2019)