erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van een centrale dakkapel en twee oeils-de-boeuf, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Risalietvormende middentravee met imitatiebanden en rechthoekig balkon op twee zware consoles. Begane grond eveneens met imitatiebanden. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping. vlak omlijst en voorzien van duimen, arduinen lekdrempels en versierde borstwering, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting en voorzien van casementen op de borstwering. Balkondeur gemarkeerd door geprofileerde omlijsting met oren en versierde sluitsteen. Rechthoekige vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten. Gevel beëindigd op gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst op tanden, modillons en vier markerende consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15673 (Geraadpleegd op )