Hofstede Jan van Bogaert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Veldstraat
Locatie Veldstraat 118, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij grote boerderij bestaande uit woonhuis en aanhorigheden in los verband, in U-vorm gegroepeerd. Begraasd erf met meidoorn- en hulsthaag aan de straatzijde. Woonhuis met de voorgevel naar het zuiden gericht. Ruim dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Beluikte rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met neoclassicistisch hoofdgestel en latei met jaartal 1870. Gevel beëindigd op bepleisterde architraafband, baksteenfries en getande kroonlijst. Rechter zijpuntgevel van vier traveeën met muurvlechtingen. Getoogde kelderopeningen. Vensters analoog aan voorgevel, doch getralied (twee eerste blind). Sierlijk houten devotiekapelletje boven eerste travee. Rondboogvenster in de geveltop. In modern smeedwerk is de naam van de hoeve aangebracht, evenals het jaartal 1755 (oudere kern). Haaks op het woonhuis, ten westen ervan, bakstenen dwarsschuur onder rieten zadeldak met brede overstek (Vlaamse pannen). Evenwijdig met het woonhuis, ten zuiden ervan, bakstenen stallingen onder zadeldak met overstek.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.