Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Velle
Locatie Velle 29A-D, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Boerenburgerhuis met voortuintje, door middel van een lage haag afgesloten van de straat. Woonhuis in neotraditionele stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van het dubbelhuistype met drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) voorzien van een centraal dakvenster. Bakstenen gevel op lage arduinen plint en met speklagen. Vooruitspringende middentravee met rechthoekige deur in een omlijsting van imitatiezandsteen en overtopt door een segmentbogig bovenlicht met neerhangende voluutjes. Getrapt dakvenster (3 trappen + overhoeks topstuk) op schouderstukken. Natuurstenen kruiskozijnen. Houten kroonlijst op consoles. Rechts onder zelfde nokhoogte bakstenen bergschuur met rondbogige inrijpoort en afgedekt door een zadeldak met brede overstek.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.