erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
15677
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15677

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenburgerhuis met voortuintje, door middel van een lage haag afgesloten van de straat. Woonhuis in neotraditionele stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van het dubbelhuistype met drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) voorzien van een centraal dakvenster. Bakstenen gevel op lage arduinen plint en met speklagen. Vooruitspringende middentravee met rechthoekige deur in een omlijsting van imitatiezandsteen en overtopt door een segmentbogig bovenlicht met neerhangende voluutjes. Getrapt dakvenster (3 trappen + overhoeks topstuk) op schouderstukken. Natuurstenen kruiskozijnen. Houten kroonlijst op consoles. Rechts onder zelfde nokhoogte bakstenen bergschuur met rondbogige inrijpoort en afgedekt door een zadeldak met brede overstek.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15677 (Geraadpleegd op )