Parochiekerk Sint-Jozef

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Velle
Locatie Velle zonder nummer, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jozef

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieparochiekerken
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Neogotische kruiskerk, in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect F. Smet (Temse), en georiënteerd met een sterke zuidwaartse afwijking. Driebeukige basilicale kruiskerk met vierkante voorgeveltoren, benedenkerk van vijf traveeën, rechthoekige transeptarmen van twee traveeën en vlak gesloten koor van drie traveeën geflankeerd door rechthoekige sacristie (zuiden) en bergplaats (noorden). Baksteenbouw met uiterst schaars gebruik van natuursteen voor deklijsten.

Zware ingebouwde voorgeveltoren met drie geledingen en bekronende achtzijdige ingesnoerde naaldspits. Dubbele hoeksteunberen met drie versnijdingen. Spitsbogig portaal, drielichtvenster op doksaalhoogte en gekoppelde galmgaten; bekronende korfboogfries. Lage zijbeuken met markerende steunberen en gekoppelde drielichten; middenbeuk met gekoppelde tweelichten. Bakstenen muizetandfries als geveleinde. Sluitgevels van transeptarmen en koor met hoog drielicht.

Onbepleisterd interieur met bakstenen zuilen voorzien van achtzijdige arduinen sokkel en hogelkapiteel; spitse scheibogen. Middenbeuk, transeptarmen en koor met houten spitsbogig tongewelf; houten kruisribgewelf boven de viering; zijbeuken met schuin aflopende houten zoldering.

Mobilair: Neogotisch meubilair.

  • Modern kerkarchief, Liber Memorialis.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.