erfgoedobject

Brouwerij De Sleutel

bouwkundig element
ID
15679
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15679

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Sleutel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Sleutel" met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen rond een vierkante gekasseide binnenkoer, toegankelijk via gietijzeren inrijhek links van het woonhuis. De oorspronkelijke brouwerij "Hauman-Baert" van 1859 (zie gevelsteen) werd circa 1900 overgenomen door Charles Van de Perre en in 1918 stopgezet wegens de opeising van de koperen ketels door de Duitsers.

Dubbelhuis in neotraditionele stijl met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Risalietvormende middentravee met getrapt dakvenster. Baksteenbouw met verwerking van arduin aan plint, dorpels en cordons, en van natuursteen voor speklagen, diamantkoppen, sluitstenen en architraafband. Getoogde deur en vensters; laatstgenoemde met versierde borstwering. Rechthoekig paneel op de borstwering van het dakvenster, met initialen K.V.D.P., een sleutel en courante brouwerssymbolen (hop, gerst, brouwrieken, stuikmand). Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met langwerpig paneel en houten kroonlijst op modillons.

Dienstgebouwen (paardenstallen, koetshuis, brouwerijgebouw) van baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). In de buitenmuur van het brouwerijgebouw, ingemetselde baksteen met ingekerfde stamboom van de families Hauman en Baert en jaartal 1859. Onderkelderd brouwerijgebouw met vierkante bakstenen schoorsteen boven de brouwketels en ingebouwde mouteest.

Volledig verdwenen technische infrastructuur.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij De Sleutel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15679 (Geraadpleegd op )