Brouwerij De Sleutel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Velle
Locatie Velle 116, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Sleutel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Sleutel" met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen rond een vierkante gekasseide binnenkoer, toegankelijk via gietijzeren inrijhek links van het woonhuis. De oorspronkelijke brouwerij "Hauman-Baert" van 1859 (zie gevelsteen) werd circa 1900 overgenomen door Charles Van de Perre en in 1918 stopgezet wegens de opeising van de koperen ketels door de Duitsers.

Dubbelhuis in neotraditionele stijl met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Risalietvormende middentravee met getrapt dakvenster. Baksteenbouw met verwerking van arduin aan plint, dorpels en kordons, en van natuursteen voor speklagen, diamantkoppen, sluitstenen en architraafband. Getoogde deur en vensters; laatst genoemde met versierde borstwering. Rechthoekig paneel op de borstwering van het dakvenster, met initialen K.V.D.P., een sleutel en courante brouwerssymbolen (hop, gerst, brouwrieken, stuikmand). Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met langwerpig paneel en houten kroonlijst op modillons.

Dienstgebouwen (paardestallen, koetshuis, brouwerijgebouw) van baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). In de buitenmuur van het brouwerijgebouw, ingemetselde baksteen met ingekerfde stamboom van de families Hauman en Baert en jaartal 1859. Onderkelderd brouwerijgebouw met vierkante bakstenen schouw boven de brouwketels en ingebouwde mouteest.

Volledig verdwenen technische infrastructuur.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.