Neotraditioneel burgerhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Temse
Straat Viadukt
Locatie Viadukt 3, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neotraditioneel burgerhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis in neotraditionele stijl uit 1906 (gevelsteen), naar ontwerp van architect H. Buytaert-Reynaert. Bakstenen gevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), voorzien van een houten dakkapel boven de deurtravee. De venstertravee loopt uit in een trapgevel (4 trappen + overhoeks topstuk met siervaas). Uitvoerig gebruik van arduin voor de (uiterst hoge) sokkel, kordons, vensterdorpels, waterlijsten en siermotieven op de penanten. Voorts kleurige accenten door muurbanden en ontlastingsbogen in gekleurde baksteen. Deur en vensters rechthoekig met gestrekte tussendorpel, steekbogig ontlast en gevat in een tudorbogige of spitsbogige nis. Boven de deur: architectensymbool (passer, driehoek, T-lat). Venstertravee licht vooruitspringend met onderaan rechthoekige garagepoort waarboven een drielichtvenster. Op de bovenverdieping twee vensters, en in de geveltop één.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Temse

Temse (Temse)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Neotraditioneel burgerhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15680 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.