Kapel ter ere Onze-Lieve-Vrouw Troost der Bedrukten

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Troost der Bedrukten, gebouwd in 1738 ter vervanging van een statiekapelletje geplaatst door Jonker Jan De Neve. Eenvoudige rechthoekige bakstenen bidplaats op gecementeerde plint en afgedekt door een zadeldakje (Vlaamse pannen) met smeedijzeren kruis. Rechthoekige deur en vensters in vlakke omlijsting. Eveneens bepleisterde kapelhoeken en geprofileerde band onder de dakrand.

Binnenin: tongewelf en houten madonna op het altaar.

• VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 47/1, 1935, p. 35.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Langs beide zijden van de kapel staat een lindeboom. Op de voorgevel bevinden zich metalen vaandels met opschrift 'O.L.V. VAN TROOST' en 'BID VOOR ONS'. Opmerkelijk grondplan: rechthoekig maar beperkte afronding zijmuren in aansluiting met de voorgevel.

Interieur: twee geschilderde cartouches 'TROOSTERES DER BEDRUKTEN' en 'HULP DER CHRISTENEN'.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).