erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
15714
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15714

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit woonhuis, schuur en stallen. De losse bestanddelen zijn in een vierkant gegroepeerd en gelegen binnen een brede omgrachting. Het erf bezat vroeger een ommuring, waarvan heden aan de straatkant nog een overblijfsel behouden is.

Woonhuis (voorgevel op het zuiden) van het dubbelhuistype, van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verankerde gedecapeerde baksteen bouw. Getraliede, en eertijds beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin. Rechthoekige deur in neoclassicistische omlijsting van arduin, op de latei 1870 gedateerd.

Dwarsschuur aan de straatkant, onder zadeldak (golfplaten). Brede korfbogige inrijpoort, aan de erfzijde (ten westen) verdubbeld en gemarkeerd door lisenen. Parallel aan het woonhuis, ten zuiden ervan: ruime stallen onder zadeldak met brede overstek (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Functioneel geplaatste korfbogige en rechthoekige muuropeningen.

Naast het woonhuis, ten zuidwesten ervan, klein gebouwtje onder zadeldak, met de latrines.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Reeds in de 18de eeuw aanwezig als omgrachte hoeve. In de 'Atlas der buurtwegen' (1843-1845) opgenomen als 'het Walleken ferme', op de 'kaart Vandermaelen' (1846-1845) als 'het Walleken' en op de 'Popp-kaart' (1842-1879) als 'Hof Walleken Fme'.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15714 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.